lauantai 19. helmikuuta 2011

Muksujen nukuttamis- opas :)

Hej!

Juu tosiaan päivitin tuon bannerin, silmä tylsistyi tuohon vanhaan, mut hei ziisus miten hankalaa toi on! Joo mulla on Picasa 3, mutta se, miten siirtää toi tänne ja oikeessa muodossa... Itku ei ollu kaukana ja hermoromahdus romautti mut pöydän alle MUTTA nyt on siis banneri päivitetty :)

Tämähän on osittain myös lapsiblogi, niin tässäpä aiheeseen liittyen nukkuttamisesta omien kokemuksien mukaan :)

MITEN NUKUTAN LAPSEN?

Päätin nyt kirjoittaa postatuksen lasten nukuttamisesta, päiväunille taikka yöunille, sillä se on tärkeä asia lasten hoidossa, ja kun se luonnistuu on hoitaminen paljon helpompaa, ja saat vähän omaakin aikaa...

Aluksi on hyvä muistaa, että jokainen lapsi on erilainen, niinkuin me ihmiset yleensäkin olemme. Eli nämä vinkit ovat vain mun omia, hyväksi havaittuja juttuja, tekemällä oppii ja löytää jokaiselle sopivan nukuttamis stylen. Jos sinulla on vaikka yksittäinen lastenhoitokeikka, kannattaa ehdottomasti kysyä vanhemmilta, millä tavalla lapsi nukahtaa parhaiten, sillä mikään ei ole hankalampi juttu kuin väsynyt ipana.


ALUKSI:

- Iltatoimet kannattaa tehdä iloisissa merkeissä ja jos mahdollista, ei kovalla kiireellä. Toki lasta saa hoputtaa, jos nappula jää istumaan lattialle hammasharja suussa kymmeneksi minuutiksi, mutta turha hopihopi- vauhti ei tuota tulosta.

- Voi olla hyvinkin todennäköistä että lapsi pistää vastaan nukkumaan menoa ehdottaessa. Kannattaa keksiä pieniä koukkuja, esimerkiksi " lakkaan varpaankyntesi sitten kun olet yöpuku päällä sängyssä " tai " voi harmi, minä haluaisin niin kuulla tämän autosadun, no kai minun pitää lukea se yksin ". Mutta älä kuitenkaan lupaudu jääväsi nukkumaan hänen kanssaan tau jotain vastaavaa, jos et sitä aio tehdä, sillä jos lapsi herää, etkä olekaan siinä- no, lopun saatte päätellä itse :)

- Kun saavutte lastenhuoneeseen, varmista että tärkeät tavarat (esim. unipeitto, unilelu, tuttipullo) ovat lähettyvillä, ettei sinun pidä ryntäillä etsimässä niitä kesken kaiken.

- Sulje verhot, lapsi saattaa alkaa ihmettelemään/pelkäämään, ja unen hakeminen häiriintyy.

- Jos lapsi pelkää esim. sängyn alla asuvia mörköjä, voitte etukäteen katsoa taskulampulla, näkyykö mörköjä, ja todeta ettei ole mitään pelättävää.

SÄNKYYN KÄYDESSÄ:

- Kysy lapselta itseltään, haluaako hän että istut sängyn vieressä, jalkopäässä vai tuletko viereen makaamaan, peiton alle vai päälle jne. Lapsi saattaa hyvinkin vierastaa jos vieras ihminen tulee viereen makaamaan ja vastavuoroisesti hän saattaa haluta että läheinen ihminen ottaa kainaloon.

- Jos luette kirjaa, muista hitaus ja eläytyminen. Pienen lapsen aivoilla on kova työ pysyä mukana ja ymmärtää, puhu siis selkeästi ja pidä taukoja. Eläydy tarinaan, äläkä ajattele " nyt nopeasti tuo kakara hiljaiseksi " se ei edistä asiaa ollenkaan, ennemmin hitauttaa.NUKUTTAESSA:

Muistutan vielä sen että jokainen lapsi on erilainen, huomioi myös ikä. Vaikka vuoden ikäinen nukahtaisi kun häntä " hytkyttää " takapuolesta, ei seitsemän vuotias siitä luultavasti pidä. Mutta kaikki kategoriat liittyvät tavallaan toisiinsa, käytä aivojasi ja sovella!

1- vuotias:

- Rauhallisuus ennen kaikkea. Itse olen todennut hyväksi kävelyn tai istumisen. Pidä lasta sylissäsi, makuuasennossa tai olalla, lapsi kyllä itse löytää paikkansa lopulta.

- Voit hyräillä jotain sävelmää, ei haittaa vaikket osaisi laulaa!

- Älä pidä mitään kiirettä, huomaat kyllä kun lapsi nukahtaa, hän tuntuu painavalta, koko olemus muuttuu " löysäksi " ja hengitys hidastuu ja tulee raskaammaksi.

4- vuotias:

- Puhekykyinen lapsi osaa jo itse mahdollisesti sanoa, mikä tuntuu hyvältä, rapsuttaminen, silittäminen, pelkästään käden pitäminen, hierominen vai joku aivan muu? Kaikilla lapsilla on yleensä joku oma juttu (esim. varpaiden hierominen tai selän rapsuttaminen).

- Älä pidä tässäkään mitään kiirettä. Älä kurkistele kasvoja " nukkkuuko se? ". Kannattaa odottaa 5-10 minuuttia. Silloin kun sinusta tuntuu että lapsi nukkuu, voit laskea esim kolmeen kymmeneen itseksesi, ja hivuttaa itseäsi pikkuhiljaa irti lapsesta, sormi ja nikama kerrallaan.

7- vuotias:

- Isommalle lapselle riittää yleensä pelkkä läsnä oleminen, ja he osaavat jo sanoa mitä haluavat. He saattavat jopa ilmaista " nyt sä voit mennä jo ".

- Muista kuitenkin lempeys, vaikka lapsi onkin jo iso, hän on yhtä hellyydenkipeä kuin muissakin iässä, he eivät vain osaa ja uskalla ilmaista sitä enää niin hyvin.

LOPUKSI:

- Katso että kaikki on valmiina yötä varten (esim vellipullot yms)

- Jos menet katomaan vaikka televisiota, pidä ääni sen verran matalana, että kuulet jos lapsi herää

- Jos lapsi herää ja vaikuttaa pirteältä, älä vie häntä pois sängystä, vaan jatka unia, lapsi kyllä nukahtaa uudelleen (koskee siis yöunia)

- Älä stressaa, kaikki järjestyy kyllä jos pysyt rauhallisena!

---------------------------------------------------------------------------------------


Oppaasta saattoi tulla vähän sekava, selvennän mielelläni sekä vastaan lisäkysymyksiin :))

Hiljaa hyvä tulee ~~ Harjoitus tekee mestarin

3 kommenttia:

  1. vähän hyvät ohjeet! (:

    VastaaPoista
  2. Hyvä rosasein!Vaikutat ammattilaiselta ja ohjeesi voisivat jopa toimia;) Ja sitten vain ruokaohjeita väsäämään!T:Rakas ystävättäresi Minttu-Maria<3

    VastaaPoista
  3. Kiitos anonyymi ja Minttu ♥ Lisää lapsi ohjeita on tulossa, pysykää kanavalla! :)

    VastaaPoista