torstai 12. marraskuuta 2015

Opas FB-kirppareille!

Kuulutko sinäkin meihin, jotka rakastavat niitä lauantaiaamuja kun jännityksissään pääsi torikohinan keskelle viikonloppukirppiksillä. Saatoit jopa herätä seitsemältä sunnuntaiaamuna, jos lempibloggaajasi oli myymässä? Vai kuulutko niihin, jotka eivät ikinä löytäneet vaatekasoista mitään ja missasit aina parhaat kirpparit? Good news: ei enää penkomista, ei enää aamuherätyksiä, ei enää pikkukaupunkien syrjintää eikä väenpaljoudessa tarpomista! Kirpparitkin ovat siirtyneet virtuaaliversioon! Tässä pieni opas miten kannattaa shoppailla tai myydä  ja miten koko homma toimii. Varoitus: koukuttavaa!

Miten teen löytöjä?

1. Löydä ensin itsellesi sopivimmat ryhmät.

ALUE: Kannattaa liittyä ainakin oman kaupunginosasi kierrätysryhmään akuuttien tavarantarpeiden varalta. Välillä ihmiset haluavat myös saada mahdollisimman nopeasti tavarat myytyä, jolloin nopeat (naapurit) syövät hitaat.
IKÄ: Eri ryhmät saattavat koostua vain tietynikäisistä ihmisistä. Kannattaa tsekata ovatko ryhmän jäsenet teinejä, nuoria aikuisia, keski-ikäisiä vai onko ryhmä osoitettu lähinnä lastenvaatteiden kierrätykseen.
TYYLI: Oletko tyyliltäsi hipster vai suositko vintagea? Ovatko merkkivaatteet mieleesi? Onko sinulla tietty lempivaatekauppa? Etsi ryhmä sinulle sopivimmista kategorioista, joka käy usein ilmi jo ryhmän nimestä.
HINTA: Etsitkö käyttämättömiä löytöjä OVH-hintaa hitusen edullisemmin, vai etsitkö parin euron löytöjä? Ryhmän kuvauksissa usein selvitetään, onko ryhmän tavoite saada tavaraa vain kiertoon vai keskitytäänkö ryhmässä merkkivaatteiden myymiseen.

2. Pohdi tarvitsetko jotain tiettyä  vai haluatko vain surffailla löytöjä?

Jos etsit jotain tiettyä, useimmista ryhmistä löytyy oikeasta yläkulmasta ETSI-hakukenttä. Sinne voi kirjoittaa hakusanaksi vaikka Talvitakki, jolloin kaikki talvitakki-sanan sisältävät julkaisut löytyvät. Voit myös tehdä julkaisun, jossa kerrot tarvitsevasi talvitakkia. Kerro kriteerisi, esim. vain hupulliset takit, kokoa S ja oletko valmis postituksiin.

Jos haluat tehdä vain heräteostoksia keskity surffailuun. Selaa kirpparin feediä ja tartu mielenkiintoisiin julkaisuihin. Usein myyjät ovat laittaneet houkutuskuvan tai tietoja vaatteistaan ja kuvanneet niitä enemmän kommenteissa. Älä ole liian tuomitseva, mutta ei myöskään kannata käydä jokaista sivuston vaatetta läpi jos myyjän tyyli ei meinaa inspiroida.

3. Kiinnostuit tuotteesta, mitä seuraavaksi?

Ole nopea! Jos vaatteen tai tavaran alla ei ole muita kommentteja, kommentoi vaatteen alle AV eli alustava varaus. Sen jälkeen voit laittaa myyjälle yksityisviestin (YV) ja kysellä tuotteen lisätietoja. Mikäli joku muu on ehtinyt jo varaamaan tuotteen, kommentoi hänen jälkeensä JONO jonottaaksesi tuotteen vapautumista. Tilanne ei välttämättä ole toivoton, sillä usein ihmiset varailevat tuotteita hetken mielijohteesta ja mielen muuttuessa tai tuotteen paljastuessa muuksi mitä toivoi saattaa hetkesi koittaa!

4. Varasit tuotteen ja haluat ostaa sen, entäs nyt?

Kysy myyjältä mihin hänen on mahdollista tuoda tuote. Mikäli paikka on sinulle mahdollinen, sopikaa nouto sinne ja katsokaa mikä aika sopii teille. Varmistakaa vielä lopuksi aika, paikka ja hinta. Mikäli sinulla ei ole Facebook Messengeriä ota myyjän numero vielä ylös mahdollisten muutosten varalta. Ole ajoissa sovitussa paikassa, varaa tasaraha ja muista kiittää kaupoista!

Mikäli asutte kaukana toisistanne postitus on usein ainoa vaihtoehto. Mikäli tuote on pieni, esim paita tai housut, mahtuu se usein kirjekuoreen. Kirjekuoren täytyy mahtua sujuvasti postiluukusta. Kirjekuorella postitus maksaa noin kaksi euroa, hieman painosta riippuen. Usein postimerkki kuitenkin riittää ja kirjeen voi tipauttaa suoraan oranssiin postilaatikkoon. Isojen tuotteiden kohdalla postipaketti on paras vaihtoehto. Vaihtoehtoja ovat ärräpaketti, postipaketti tai smart-posti. Itse suosin smartpostia, koska se on edullisin. Smart-postit löytyvät useimmista Prismoista ja City-marketeista, usein myös vähän isommista ruokakaupoista. Opasvideon smartpostin käyttöön löydät täältä.  Maksa sovittu summa postikuluineen myyjän tilille (PK=Postikulut, SPK= Sisältää Postikulut) ja sopikaa laitatko rahansiirrosta screenshotin vai odottaako myyjä että rahat näkyvät tililläsi.

 


Miten myyn?

Etsi tuotteillesi paras ryhmä. Vaikka olisit tyyliltäsi erilainen kuin ennen, kannattaa miettiä mitä tyyliä myymäsi vaatteet edustavat. Arvioi niiden kunto ja mitä hintaa haluat pyytää. Huonokuntoisia vaatteita ei kannata edes yrittää myydä, ostajan kiinnostus saattaa lopahtaa jo yhden reiän tai purkautuneen sauman kohdalla. Panosta kuvausasetelmiin. Ota kuvat vaatteista hyvässä valossa ja mahdollisimman hyvällä kameralla. Koita saada vaatteen väri alkuperäistä vastaavaksi ja kannattaa ottaa myös vaatteista kuvia päälläsi. Julkaise yksittäiset vaatekuvat julkaisun kommenteissa. Kirjoita kommenttiin tuotteen tiedot, (koko, mistä ostettu, mikä kunto, mitä pyydät). Itse julkaisuun kannattaa laittaa houkutuskuva, jossa näkyy osa vaatteista, sellaiset joiden arvioit menevän kuumille kiville. Ole joustava ja vastaa ostajien kysymyksiin. Älä turhaudu, jos ostaja ei lisätietojen jälkeen haluakaan ostaa tuotetta tai sopivaa noutoaikaa ei meinaakaan löytyä.Ai tuliko ikävä perinteisiä torikirppiksiä? Vai innostuitko virtuaalikirppareista? Mitkä ovat sinun lempikirpparisi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti